România, în pragul EPIDEMIEI DE GRIPĂ. Sezonul gripal a debutat MAI DEVREME decât anul trecut

România, în pragul EPIDEMIEI DE GRIPĂ. Sezonul gripal a debutat MAI DEVREME decât anul trecut
Publicat: 18/01/2019, 18:13

Ministrul Sănătății Sorina Pintea avertizează că ne aflăm în pragul unei epidemii de gripă, după ce – săptămâna trecută – numărul îmbolnăvirilor a depășit estimările.

„În acest moment putem spune că suntem în pragul unei epidemii de gripă, având în vedere că săptămâna trecută numărul de cazuri de îmbolnăviri a depășit numărul de cazuri estimate, este vorba de săptămână epidemică. Dacă trei săptămâni la rând avem acest timp de săptămâni epidemice, atunci putem vorbi despre o epidemie,” a declarat ministrul Sănătății.

„În cursul zilei de ieri (joi – n.red.), m-am întâlnit cu specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății, în așa-zisul Comitet de gripăși am transmis în teritoriu, Direcțiilor de Sănătate Publică, cât și Ministerului Educației, măsurile pentru această perioadă, pentru a evita circulația virusului gripal.”

Printre aceste recomandări se numără:

– Consultarea medicului de familie la primele simptome de gripă, pentru a stabili o eventuală spitalizare;

– Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomele gripei;

– Respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul părții interne a articulației cotului);

– Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

– Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical din spitale;

– Continuarea vaccinării antigripale.

De la debutul sezonului 2018-2019, au murit 15 persoane din cauza virusului gripal.

Săptămâna trecută, numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut cu peste 20% față de nivelul așteptat. Având în vedere caracterul epidemic al ultimei săptămâni, specialiștii au declarat debutul sezonuluigripal.

„Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităților de sănătate publică locale să monitorizeze evoluția situației epidemiologice la nivel județean. Inspectoratele școlare vor recomanda triajele epidemiologice zilnice în colectivități – școli, grădinițe, creșe. DSP-urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o evaluare locală și a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusuluigripal,” transmite Ministerul Sănătății printr-un comunicat.

Numărul total de viroze respiratorii acute în săptămâna precedentă a fost de 90.963, cu 21,3% mai mare față de 2018. S-au înregistrat 1.155 cazuri degripăclinică, față de 80 cazuri în aceeeși perioadă din 2018 .

Ministerul Sănătății a achiziționat 1.300.000 de doze de vaccin antigripal și până în acest moment, au fost vaccinate prin cabinetele medicilor de familie 1.244.299 de persoane din categoriile de risc, care beneficiază de vaccinare gratuită. Restul de 55.701 vaccinuri se află în cabinetele medicilor de familie sau în stocul DSP. Ministrul Sănătății a cerut o situație cu numărul de doze suplimentare solicitate de medicii de familie pentru a analiza necesitatea achizitionarii de noi vaccinuri.

Cea mai eficientă metodă de a evita îmbolnăvirea este vaccinarea.

Vaccinarea antigripală este importantă chiar și în luna ianuarie, apreciază președintele Societății Române de Microbiologie Alexandru Rafila.

„Vaccinarea este potrivită și acum, în luna ianuarie, pentru persoanele care nu au reușit să se vaccineze până în momentul de față. Este o durată între momentul vaccinării și apariția protecției. Practic cu cât mai repede, cu atât mai bine. (…) Față de anul trecut, sezonul a apărut mai precoce, cazurile degripăau apărut în număr mare mai devreme, dar de obicei acest lucru nu înseamnă că sezonul va fi mai rău, ci că probabil va fi mai scurt decât cel de anul trecut,” consideră Rafila.

„Este important să ne vaccinăm la începutul sezonului, adică septembrie, octombrie, noiembrie,” adaugă președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, Valeria Herdea. „Nu e o problemă dacă ne vaccinăm și acum, dar este bine să conștientizăm faptul că un vaccin își face efectul cam în două săptămâni. Avem nevoie de o perioadă în care organismul nostru să dezvolte imunitatea față de virusulgripal.”

Vaccinarea este recomandată în special pentru pacienții care au afecțiuni cronice, boli respiratorii, diabet, dar și pentru toate persoanele de peste 65 de ani, femeile gravide și copiii de peste șase luni.

În farmacii există două tipuri de vaccinuri, vaccinul trivalent și tetravalent.

„Unul dintre vaccinuri –trivalent– conține antigene provenite de la două tipuri de virusgripal A și un tip de virusgripal B, iar celălalt – vaccinul tetravalent– conține două variante ale virusuluigripal A și două ale virusuluigripal de tip B. E mai acoperitor. Începând de la anul va fi singurul vaccin disponibil pe piață. Eficiența acestuia a fost dovedită,” a explicat Alexandru Rafila.

„Să avem grijă de igiena personală. Să ne suflăm nasul în batistă și să avem batistă de unică folosință. Să ne spălăm pe mâini întotdeauna, mai ales după ce venim de afară și nu în ultimul timp să ne vaccinăm. Vaccinarea rămâne metoda principală pentru prevenția virozelor și în special al gripei,” insistă și Valeria Herdea.

„În cazul copiilor, este important să-i ținem acasă două sau trei zile. Să primească tratament simptomatic, adică care scade febra și hidratează copilul. Să le dăm un antiinflamator, la recomandarea medicală, și SĂ NU DĂM ANTIBIOTICE fără ca acel copil să fie văzut și examinat de un medic.”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Exclusiv. Călin Georgescu: România e o colonie cu cetățeni sclavi
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Marii producători de mașini, nevoiți să plece de pe cea mai mare piață auto din...